Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
feminisme

Gedachtboek #2: “Jij bent zeker een feminist?”

Inhoud

Over het algemeen steek ik mijn mening niet onder stoelen of banken. Dat in combinatie met mijn sterke rechtvaardigheidsgevoel, maakt nog wel eens dat ik wat… Heftig (?) kan overkomen. Het “grappige” vind ik altijd dat als ik voor vrouwen opkom, ik vrij snel al een vraag krijg in de trant van: “Jij bent zeker een feminist?”. En dan meestal niet met een oprecht geïnteresseerde toon, maar eerder met een vies gezicht. Ironisch, want als ik voor mannen opkom, krijg ik nooit de vraag: “Jij bent zeker een masculinist?”. En ja, ik kom ook voor mannen op. Ik ben namelijk voor gelijkheid, niet dat vrouwen meer privileges krijgen dan mannen.

Wat feminisme voor mij betekent

Gelijkheid. Klaar.

Oké, ik zal het nog iets meer toelichten: ik denk dat feminisme een erg belangrijke beweging is. We weten (hopelijk) allemaal dat we van ver komen wanneer het om de rechten van de vrouw gaat. En dat we nog steeds niet op een punt van gelijkheid zijn. Als dat zo was, werden menstruatieproducten (net als Viagra) vergoed door je zorgverzekering, waren er meer vrouwen aan de top en in de politiek en durfde ik ’s avonds na 22:00 uur prima naar een vriendin te wandelen – mits de avondklok opgeheven is uiteraard. Om maar een paar dingen te noemen.

Maar wat ik zo jammer vind, is dat mensen zich zo snel aangevallen voelen zodra het onderwerp feminisme op tafel komt. Waarom? Als je zelf voor gelijkheid bent, dan wil je hier juist toch over meepraten en meedenken? Of ben je stiekem niet voor gelijkheid? Schaam je je? Ik denk dat het ook te maken heeft met de extremistische feministen die vinden dat vrouwen zelfs beter zouden zijn dan mannen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op (vind ik). En die extremisten heb je bij alle levensovertuigingen. Gek hoe we dat niet los van elkaar kunnen zien en dat het dan gelijk de hele beweging besmet.

En, ik denk niet dat feminisme er alleen voor vrouwen is. Ik denk dat mannen ook veel uit de beweging kunnen halen.

Waarom feminisme óók voor mannen is

Ik hoorde laatst van het fenomeen ‘Vrouwenparkeerplaatsen’. Extra brede parkeerplaatsen voor “al die tassen” en “kinderwagens” en “zodat je goed kunt inparkeren”. Wtf. Volgens mij is het in Nederland nu verboden (weet ik niet zeker), maar mijn oren klapperden. Het was natuurlijk “super goed bedoeld”, want de parkeerplaatsen waren goed verlicht en dichtbij de uitgang van parkeergarages, dus dan konden vrouwen veilig van en naar hun auto… Dus als ik het goed begrijp, worden er speciaal parkeerplaatsen gemaakt voor vrouwen, omdat mannen ze anders lastig gaan vallen? Tja, waarom zou je het probleem bij de wortel aanpakken?

Anywho, wat ik ook stom vond aan die vrouwenparkeerplaatsen, is dat ervan uitgegaan wordt dat mannen geen kinderen hebben of er niet voor zorgen. En dat mannen allemaal perfect moeten kunnen parkeren. Wat een onzin. Noem het dan ‘familieparkeerplaatsen’, net als bij de IKEA. Want ik snap heus dat het niet heel chill is als je in smalle parkeerplaatsen je kinderen uit de auto moet halen.

Maar zo vind ik wel meer dingen heel storend aan de traditionele manier van denken, om er een paar te noemen (waarschuwing: sommige zijn méga generaliserend hoor, maar ik probeer een punt te maken):

  • Als man wordt er vaak van je verwacht dat je fulltime gaat werken. Wat nou als je daar helemaal geen zin in hebt? Ongeacht of je kids hebt of niet.
  • Als vrouwen boyfriend-jeans of een boyfriend-blazer dragen, is het stylish. Als een man een jurk of een rok draagt is het een travestiet.
  • Nagellak en make-up: hoe de fuck hebben we ooit bedacht dat dat alleen voor vrouwen is? Waarom?!
  • Als je als vrouw voetbalt of bokst, ben je stoer. Als je als man op ballet zit, ben je gay.
  • Emoties tonen. Need I say more?

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. Maar wat ik wil zeggen is dat feminisme niet een aanval hoeft te zijn op mannen. Waarom strijden we niet samen voor gelijkheid? Ik snap dat sommige mannen en vrouwen heel comfortabel zijn met de traditionele denkwijze, maar dan nog zou het fijn zijn als je in ieder geval bewust probeert te zijn van de ongelijkheid. En dat er niet meteen zo naar wordt gedaan als iemand opkomt voor welke gender dan ook. We hoeven niet stug achter onze denkwijze van vroeger te blijven staan, je kunt ook denken: oké, ik vond het eerst wel prima hoe het ging, maar nu wil ik me toch meer inzetten. Ik denk dat een groot probleem vandaag de dag is, dat mensen niet hun mening durven bij te stellen. Terwijl dat helemaal oké is – belangrijk zelfs.

Ik vind het ook wel eens ingewikkeld

Hoewel ik soms echt wel de moraalridder kan uithangen, doe ik natuurlijk ook niet alles goed. Ik leer nog elke dag nieuwe dingen. Maar met zoveel dingen zie je alleen de extreme kanten: je bent helemaal voor of helemaal tegen feminisme. Ik weet niet eens hoe ik mezelf zie. Sta ik achter veel feministische gedachtegoederen? Ja. Maar ik sta ook juist voor de gelijkheid voor mannen. Ja, vrouwen hebben het in de geschiedenis veelal zwaarder gehad dan mannen, maar daar hoeven de mannen van vandaag niet voor te boeten. We zijn allemaal individuen die maar wat aankloten in een wereld die we zelf erg ingewikkeld hebben gemaakt. Dus als we nou eens in ‘wij’ denken in plaats van ‘zij vs. wij’, hoe mega gezellig zou het hier dan wel niet zijn? Het is best mogelijk hoor, elkaar tolereren en elkaar als gelijke zien zonder dat je hetzelfde geloof of dezelfde denkwijze hebt. A girl can dream.

In mijn serie ‘Gedachtboek’ schrijf ik over alles wat er in mijn hoofd rondgaat. Mijn blog gaat veelal over beauty, maar schoonheid zit ook vanbinnen. Ik vind het interessant om over onderwerpen te schrijven waar veel mensen een mening over hebben, want dan kan ik het gesprek met ze aangaan en dingen leren. Schroom dus ook niet om jouw mening te geven over feminisme, ik ben een en al oor.

Vorige gedachtboek blog:

Gedachtboek #1: ik ben (nog) niet succesvol

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten