Voor iedereen die zich nu afvraagt of ik een kinderwens heb: nee, dat is niet de reden dat ik met de pil stop. Zo, dan is dat in ieder geval duidelijk. Wat wel de reden is dat ik besloot om te stoppen met de pil? Kort gezegd: omdat ik het troep vind en wil weten hoe ik ben zonder die dagelijkse hormoondosis.

Ik ben normaal gesproken niet iemand die van goede voornemens houdt, althans niet voor een nieuw jaar. Als ik iets wil verbeteren aan mezelf, dan wil ik niet het excuus van een volgend jaar gebruiken. Maar toen mijn pil-strip precies net voor het nieuwe jaar afliep, dacht ik: waarom stop ik eigenlijk niet met deze troep in 2020? En zo is er per ongeluk toch een nieuwjaars-voornemen ontstaan. Dit is overigens niet de eerste keer dat ik stop met de pil, maar daar ga ik later verder op in.

Zoals je ziet heb ik dit blog ‘#1’ gemarkeerd, ik ben namelijk net anderhalf week van de pil af (inclusief stopweek) en wil je graag meenemen in mijn journey. Elke maand schrijf ik een update over hoe ik het stoppen met de pil ervaar en welke veranderingen ik merk, als deze er zijn. Misschien helpt het je in jouw overweging om wel of niet te stoppen met de pil of toch te kijken naar alternatieven.

Waarom stoppen met de pil?

Soms kom je weer eens een artikel tegen waarin staat: “Gebruik pil doet deel van vrouwenbrein krimpen” of “Waarom je last kunt krijgen van depressieve gevoelens als je de pil slikt” of iets anders engs. Dat soort artikelen zetten mij keer op keer weer aan het denken. Want ik weet niet wat ik slik, ik weet niet wat het effect op langere termijn is en ik weet niet (meer) hoe ik ben zonder de pil.

Mijn anticonceptie-ervaringen

Ik begon op mijn vijftiende met de pil. Voordat je denkt: wow, dat is best wel jong om seks te hebben; dat was niet de reden. Ik had namelijk hevige buikkrampen wanneer ik ongesteld was. En met hevig bedoel ik: niet uit bed kunnen komen van de pijn, ibuprofen slikken om wél uit dat bed te kunnen komen en veel bloedverlies. Ik wist dat ik één dag per maand niks kon. Gelukkig was ik wel ontzettend regelmatig ongesteld en was de dag waarop ik ongesteld werd altijd een zondag. Uiteindelijk besloten mijn moeder en ik dat het geen kwaad kon om dan toch maar aan de pil te gaan, kijken of de krampen minder werden. En dat werden ze. Ik had vrijwel geen last meer van mijn menstruatie, heerlijk!

Implanon proberen

Fast forward naar 2,5 jaar geleden. Ik kwam dus steeds meer van die eerdergenoemde artikelen tegen en voelde me ineens totaal niet fijn bij de pil. Ik slikte inmiddels al zes jaar de pil en wilde iets anders. Met een vaste relatie was het voor mij belangrijk dat er nog wel een vorm van anticonceptie was, dus ik deed veel onderzoek naar verschillende soorten. Uiteindelijk kwam ik uit op het anticonceptiestaafje, ook wel de implanon genoemd. Dit is een staafje die ze net onder de huid van je arm plaatsen en die een geleidelijke en kleine dosis hormonen afgeeft. Oké, ik zou dan niet helemaal hormoonvrij zijn, maar minder is in ieder geval al een vooruitgang.

In het begin was ik lyrisch over de implanon. Het zetten doet wel even pijn en je arm is beurs, maar dat valt allemaal reuze mee vond ik. Ik was blij want ik was niet meer ongesteld, ik was beschermd en het feit dat ik het staafje zag zitten in mijn arm, vond ik een fijn idee. Het gaf me het gevoel dat ik er controle over had, want een spiraaltje kun je niet in de gaten houden. Bovendien voelde ik me oprecht anders. Ik was niet per se gelukkiger, maar wel meer in touch met mijn emoties. Ik was blijer, maar ook sneller verdrietiger of bozer. Dat voelde soms best wel gek, want hierdoor wist ik dat de pil mij gewoon al die tijd afvlakte.

Helaas was de rozengeur en maneschijn na vier maanden wel vergaan, want ik was ineens continu ongesteld. Niet hevig, maar wel constant lichte bloedingen. Heel vervelend voor jezelf en voor je seksleven. Uiteindelijk was ik het helemaal zat en besloot ik het staafje te laten verwijderen. Het verwijderen ging ook prima, maar ik ben wel twee littekentjes rijker (eentje van het zetten en eentje van het verwijderen).

Weer terug aan de pil

Ik besloot maar weer aan de pil te gaan, want dat was in ieder geval makkelijk en ik had geen zin in condooms. Maar nog steeds bleef het maar aan me knagen, die rottige hormonen. Regelmatig struinde ik het internet af naar alternatieven. Maar nog steeds wilde ik geen spiraaltje, want het idee dat er iets bij mijn baarmoeder werd aangebracht, maakte me bang. En na mijn hele avontuur met de implanon, was ik bang dat ik met het spiraaltje op een gegeven moment ook constant ongesteld zou zijn.

Toch maar condooms

Uiteindelijk had ik weer een opleving en besloot ik toch weer te stoppen met de pil. Mijn vriend en ik hadden alleen nog seks met condooms. Maar ja, na een maandje vond ik dat super vervelend en begon ik te twijfelen of ik weer aan de pil wilde. Ik had namelijk ook niet langer in de hand wanneer ik ongesteld werd en die controle is toch eigenlijk best wel handig. Dus ik ging – alweer – aan de pil…

Hoe stoppen met de pil?

En nu, in 2020, doe ik weer een poging. Maar deze keer wil ik het langer een kans geven. Want een maandje stoppen met hormonen, zegt nog niks over het effect ervan. Maar ja, de hamvraag blijft: welke anticonceptie gebruiken we dan? *Tromgeroffel*: condooms! Helaas, maar ik zie gewoon geen beter alternatief. Ik heb best wel een gloeiende hekel aan die niet-romantische stukjes rubber, maar dit jaar wil ik echt wat meer aan mijn gezondheid denken. Ik ben nu, min de pogingen tot stoppen, zo’n negen jaar hormonen aan het slikken. Een jaartje (of langer) geen hormonen is wel even goed voor mijn lichaam denk ik. En ik ben erg benieuwd naar wat voor effect het stoppen met de pil op mij heeft. Ik had gisteren knallende koppijn, dus ik weet niet of dat een voorbode was, maar we gaan het meemaken!

Welke anticonceptie gebruik jij?

Ik ben me ervan bewust dat ik me kwetsbaar opstel door mijn verhaal op het world wide web te delen, maar ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen van anderen. Want als ik iets in mijn “onderzoeken” geleerd heb, is het dat het voor elke vrouw anders is. Daarom ben ik erg benieuwd naar welke anticonceptie jij gebruikt en wat je ervaring is. Als je het niet openbaar in de reacties wil zetten, dan mag je jouw verhaal ook achterlaten in het contactformulier en houd ik dit anoniem.

Hopelijk heb je wat aan mijn verhalen en maak ik het voor jou makkelijker om een keuze te maken. Ook als je denkt: gatver, stoppen met de pil lijkt me niks, dan heb ik je hopelijk toch op een bepaalde manier geholpen.

Wil je lid worden van een community waar openlijk gesproken wordt over anticonceptie? Ik heb een Facebook-groep genaamd ‘Anticonceptie Talk‘. Hiermee hoop ik anderen een plek te geven om openlijk over dit belangrijke onderwerp te spreken. 

Lees hier de andere twee blogs uit deze serie: