Stoppen met de pil #2: twee maanden ontpillen

Zo’n twee maanden geleden schreef ik dat ik gestopt ben met de pil. In datzelfde blog gaf ik aan dat ik regelmatig updates wilde doen over hoe het leven zonder pil mij bevalt. Ik ben inmiddels twee maanden aan het ontpillen en neem je graag mee in hoe het me bevalt, welke bijwerkingen ik merk(te) en of het me waard is.

Twee maanden zonder pil

Om je een beetje context te geven in hoe de afgelopen twee maanden überhaupt voor mij waren, is het denk ik goed om te weten dat 2020 nogal turbulent van start ging voor mij. Ik verhuisde naar een nieuw appartement dichtbij de stad (yay!), wat de gebruikelijke stress met zich meebracht. Daarnaast maakte ik twee weken geleden een aantal heftige dingen mee in mijn persoonlijke leven en in mijn werkleven. Een familielid overleed en het bedrijf waar ik voor werk was gehackt, waardoor de workload behoorlijk zwaar werd. De reden dat ik dit met je deel in dit blog is dat het daardoor voor mij wat lastiger is om de bijwerkingen alléén aan het ontpillen te wijten. De kans is groot dat sommige van de bijwerkingen ook te maken hadden met alles wat er verder in mijn leven speelde.

Toch zijn er zeker dingen die mij opvielen tijdens deze twee maanden. Zowel positieve veranderingen, als negatieve. Ik ben inmiddels na mijn laatste stopweek van de pil netjes twee keer ongesteld geworden. Van de eerste keer weet ik niet zeker of je het al als een officiële menstruatie kan zien, of dat het meer een ontrekkingsbloeding was. Maar het lijkt er in ieder geval op, dat ik nog steeds regelmatig ongesteld ben. Dat stelt me wel gerust.

Negatieve ervaringen ontpillen

Laten we met de negatieve bijwerkingen van ontpillen beginnen, dan eindigen we op een positieve noot! Natuurlijk brengt de verandering in hormonen ook minder leuke dingen met zich mee, je lichaam moet wennen. Houd mijn blog in de gaten voor de volgende update, dan weet je of deze bijwerkingen voor mij tijdelijk zijn of niet.

Hoofdpijn

Volgens mij is deze bijwerking vrij standaard zodra je hormonen wat in de war zijn. De eerste dag van mijn eerste ongesteldheid nadat ik gestopt was met de pil, had ik enorme hoofdpijn. Tegen een migraine aan, maar nog net niet. Vandaag, precies een week nadat ik ongesteld werd, had ik weer knallende hoofdpijn. Het lijkt er dus op dat ik rond mijn menstruatie hoofdpijn krijg. Nu vind ik deze bijwerking wel een lastige om alleen aan het ontpillen te wijten, want het zouden ook heel goed spanningshoofdpijnen kunnen zijn vanwege alle drukte de afgelopen maanden.

Acné

Voor deze was ik al bang omdat ik het eerder had toen ik een keer een maandje stopte met de pil. Ik heb normaal gesproken niet zo’n last van acné, meestal kreeg ik voordat ik ongesteld werd een grote pukkel op mijn kin en dat was het dan. Deze week is mijn huid eindelijk weer rustig (knock on wood), maar daarvoor had ik over mijn kin veel puistjes en tussen mijn wenkbrauwen ook. Eigenlijk best gek dat het juist deze week rustig was, omdat ik dus menstrueerde. Hopelijk was het een tijdelijk iets door de verandering in hormonen en moest mijn huid er gewoon even doorheen.

Emoties

Ik ben van nature niet per se een emotioneel persoon. Ik huil niet bij films of ontroerende reclames. Na het stoppen met de pil doe ik dit nog steeds niet, maar ik merk wel dat ik emoties heftiger ervaar. Tijdens de verhuizing trok ik het bijvoorbeeld even niet meer en moest ik ineens huilen. De reden dat ik dit bij negatieve bijwerkingen zet, is meer omdat het voor mij gewoon een beetje onwennig voelt en haast alsof ik niet mezelf ben. Maar eigenlijk ben ik dus juist wel zo, daarom heb ik de bijwerking ook als positief ervaren.

Positieve ervaringen ontpillen

Dat viel best mee toch, die negatieve ervaringen? En gelukkig waren er voor mij meer positieve dan negatieve ervaringen bij het ontpillen.

Emoties

Hoewel het dus wat onwennig voor me is om meer in touch met mijn emoties te zijn, is het ook wel weer heel fijn. Want hoewel ik hier en daar een huilbui had, had ik ook momenten waarop ik echt blijdschap voelde. Het is niet zo dat ik dit helemaal niet voelde toen ik aan de pil was (dat zou heel sad zijn), maar het was zeker niet zo intens. Ik lijk wat minder afgevlakt te zijn.

Gewicht

Ik wist niet goed of ik deze in dit blog mee moest nemen, maar ja, ik ben wel afgevallen sinds ik gestopt ben met de pil. Ongeveer 3 kilo. Aan de andere kant kan de stress hier ook weer aan bijgedragen hebben. En voor mij is het niet per se een positieve bijwerking, maar ik denk dat het voor de meeste vrouwen dit wel kan zijn. Ik moet zeggen dat hoewel de weegschaal het aangaf, ik niet echt een verandering in mijn lichaam zag.

Menstruatie

Dit was de bijwerking waar ik het meest bang voor was voordat ik stopte met de pil. Maar de menstruatiepijnen vielen gelukkig heel erg mee! Ik had alleen de eerste dag beide keren buikpijn en daarna niet meer. Het leek eigenlijk precies op mijn stopweek toen ik nog wel aan de pil was. Ik bloedde voor mijn gevoel ook niet per se meer. Nu kan dit nog veranderen naarmate ik langer aan het ontpillen ben, maar als het zo blijft, teken ik ervoor.

Seks met condoom

Who would’ve thought. Dit als een positieve bijwerking? Maar ja, zo erg is het allemaal niet. Wij gebruiken de Durex Extra Safe condooms en ik voel ze bijna niet. Daarnaast vind ik het toch wel een stuk hygiënischer, zo’n condoom. En eh, voorspel duurt langer, want je stelt de onderbreking (van een condoom pakken) het liefst zoveel mogelijk uit. Tuurlijk heb ik liever zonder, maar het is absoluut een positieve bijwerking dat het me zo erg meevalt.

Geen pilstrip

Een hele voor de hand liggende bij het ontpillen: geen pilstrip. Ik heb nog regelmatig dat ik me een beetje uit mijn ritme voel ’s avonds en denk: wat moest ik ook alweer doen? En mezelf er dan aan moet herinneren dat ik niet meer om de pil hoef te denken. Vooral nadat ik ongesteld was, was het heel gek om geen pil meer te hoeven slikken. Heerlijk, niet meer om die pilstrip denken als je gaat logeren of als je mega moe bent.

Zoals je merkt ben ik tot nu toe nog erg enthousiast over mijn journey. Er zijn absoluut dingetjes waaraan ik moet wennen, maar dat is het allemaal dubbel en dwars waard voor mij. Alleen het idee al dat ik geen potentieel schadelijke hormonen in mijn lichaam stop, maakt dat ik me beter voel. Ik ben wel benieuwd wat de komende maanden voor mij in petto hebben voor wat betreft het onptillen, maar daarvan houd ik je graag weer op de hoogte!

Omdat dit onderwerp belangrijk voor me is geworden, heb ik een Facebook-groep gemaakt. Je kunt bij Anticonceptie Talk jouw verhaal delen met anderen en/of de verhalen van anderen lezen.

Lees hier ook de andere blogs uit deze serie:

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

5 reacties

  1. Bedankt voor je eerlijke en open update! Ben nog steeds aan het twijfelen om zelf ook te stoppen met de pil maar na het lezen van je blog ga ik het toch serieus overwegen!

    1. Graag gedaan! Ik kan in ieder geval aanraden om het te proberen. Iedereen heeft een andere ervaring, maar als het je niet bevalt dan kun je altijd weer de pil slikken. Bedankt voor je reactie, doet me goed :-)

  2. Hoi! Ik ben vorige week gestopt en was benieuwd hoe snel je wat voor verschillen zou kunnen merken. Je updates van 2 en 6 maanden zijn echt top. Ik zag geloof ik ook al een jaar update maar daar ben ik nog niet aan toegekomen.

    Heel fijn dat je dit hebt gedeeld en ik hoop op net zulke positieve ervaringen ?

    1. Hee Emma! Eigenlijk was het bij mij het eerste half jaar vooral allerlei verschillende symptomen en kon ik pas daarna echt zeggen: aha, zo ben ik dus als er geen hormonen van de pil in mijn lichaam aanwezig zijn. Vanaf toen wist ik dat ik zo nu en dan heftig ongesteld zou worden, ik sneller emotioneel ben dan wanneer ik aan de pil zit en ik bijvoorbeeld last heb van gevoelige borsten voor en tijdens mijn menstruatie. Maar wat ik ook veel hoor, is dat het per persoon heel erg verschilt. Mijn tip is dan ook: probeer het in ieder geval een half jaar, dan heb je écht een goed beeld van hoe je nu bent zonder de pil. De komende maanden zullen misschien nog niet heel representatief zijn van hoe je bent zonder de pil, omdat je lichaam aan het ontwennen is – dat had ik in ieder geval. Wel goed dat je gestopt bent, hopelijk kun je het goed volhouden en heeft het bij jou ook een positief effect! :-) Liefs, Emie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten