Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
eerste menstruatie

Eerste menstruatie: hoe bereid je je (kind) voor? [tips]

Inhoud

Je eerste menstruatie is zo’n herinnering die je niet gauw vergeet. Ik kan mijn ervaring nog precies voor de geest halen: op mijn 13e tijdens de wiskundeles (mijn minst favoriete vak). Het was spannend, leuk, pijnlijk en mooi tegelijkertijd. Fentalks is een platform dat alles rondom menstrueren bespreekbaar maakt. Niet alleen met bijvoorbeeld alles-in-één-pakketjes voor die eerste menstruatie, maar ook hoe je het gesprek aangaat met je kind of als volwassene omgaat met het taboe dat rust op praten over ongesteldheid.

Vind jij ook dat het taboe op alles rondom menstruatie achterhaald is en dit onderwerp júist bespreekbaar moet worden gemaakt? Of zoek je een plek waar je alle informatie krijgt rondom jouw vragen over ongesteldheid? Steun Fentalks dan via Crowdaboutnow met een donatie. Zo kunnen zij het platform opzetten, de menstruatiepakketjes ontwikkelen en nog meer aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp.

Tip 1: maak de eerste menstruatie bespreekbaar

Met twee zussen en een moeder die niet bang was om onderwerpen als ongesteldheid aan te snijden, wist ik al snel wat het inhield en dat ik het kon verwachten. Maar voor sommige kinderen of tieners kan de eerste menstruatie erg onverwachts komen. Zo weet je als 11-jarige misschien niet dat je ook dan al ongesteld kunt worden en voelt het als een ver-van-je-bed-show. Ik had op de basisschool meisjes in mijn klas die ongesteld waren, maar het leek soms haast alsof ze zich ervoor schaamden. En ook op de middelbare school, misschien wel de meest ongemakkelijke fase van je leven, is het fijn om te weten wat er kan gebeuren om beschamende situaties te voorkomen.

Als ouder doe je er dus goed aan om het onderwerp al zo vroeg mogelijk bespreekbaar te maken. Niet alleen door je kind praktische handvatten te geven, maar ook door te laten weten dat het normaal is en iets moois kan zijn. Vind je het lastig om zulke gesprekken te voeren met je kind? De ‘Period Talk’-pakketjes van Fentalks geven je tips voor het gesprek en bevatten stellingen om het gesprek luchtig en open te houden.

Tip 2: zorg ervoor dat je kind voorbereid is

Door de eerste menstruatie bespreekbaar te maken, bereid je je kind al voor. Maar wat was ik ook blij dat ik al maandverband in mijn tas had zitten toen ik de eerste keer ongesteld werd. Ik weet niet hoe het nu, meer dan tien jaar later is, maar op mijn school hadden ze geen menstruatieproducten op de wc’s liggen. Ik hoor veel verhalen van anderen die dan wc-papier in hun onderbroek drukten om maar iets van bescherming te hebben de eerste keer dat ze ongesteld werden.

Bij een ‘Period Talk’-pakketje krijg je verschillende vormen van menstruatieproducten: tampons (met en zonder inbrenghuls), maandverband voor dag en nacht en een inlegkruisje.

Tip 3: ondersteun je kind

Zo’n tampon is eng joh! Ik weet nog goed dat mijn moeder precies uitlegde hoe ik mijn tampon moest inbrengen. En dat het hielp om één voet op de wc-bril te zetten bijvoorbeeld. Ik vond het uiterst beschamend, maar tegelijkertijd megafijn dat ze dat deed. Als je al langer ongesteld bent, dan denk je over dat soort handelingen niet meer na, maar bij de eerste menstruatie is het doodeng.

ongesteld

Tip 4: wees zelf ook open over menstrueren

Practice what you preach. Je kan wel tegen je kind zeggen dat het heel goed is om over dit onderwerp te praten, maar wees zelf ook open erover (als je menstrueert). Hoe vaak heb jij bij bijvoorbeeld je collega’s of werkgever aangegeven dat je verging van de buikpijn omdat het weer die tijd van de maand was? Een taboe blijft een taboe als er niet over gesproken wordt of het verbloemd wordt.

Tip 5: ga in gesprek met anderen

Liggen er op de wc’s bij de school van jouw kind nog geen menstruatieproducten? Of vang je op van andere ouders dat ze het een lastig onderwerp vinden om bespreekbaar te maken. Na het lezen van dit blog en het checken van Fentalks, weet jij precies hoe ze dit onderwerp het beste kunnen bespreken. Je kunt ze vertellen wat jouw ervaring is en aanraden om Fentalks te raadplegen voor meer informatie en het ‘Period Talk’-pakketje.

Zoals je merkt ben ik erg enthousiast over Fentalks. Ik ben een groot voorstander van taboe-onderwerpen bespreekbaar maken. Dat doe ik met mijn anticonceptie-blogs en dat doet Fentalks over de (eerste) menstruatie. Go check them out! En doneer gelijk even op Crowdaboutnow ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten