Abonneer op mijn youtubekanaal!
floaten zwolle

Floaten Zwolle: wat het is en mijn ervaring

Floaten is een ontspanningsmethode die tot nu toe vooral bekendheid heeft in het westen van het land, maar zelfs daar nog relatief onbekend is. Via een collega hoorde ik voor het eerst van het fenomeen. Hij zweerde erbij en vertelde me dat het de ultieme manier is om te ontspannen. Ook hier in Zwolle kun je floaten, bij ‘Floaten & Zoutkamer Zwolle’. Ik besloot het gewoon te proberen, want een beetje relaxen is nooit weg. In dit blog leg ik je uit wat floaten is en deel ik mijn ervaring bij Floaten Zwolle.

Wat is floaten?

Als je nog niet eerder van de term hebt gehoord, snap ik dat je nu denkt: wtf is floaten? Dat dacht ik ook. Ik dacht dat het iets zweverigs was en dat is vaak niets voor mij. Als je op internet kijkt, wordt het vaak erg zweverig omschreven vind ik. Maar eigenlijk is het niet meer dan een bad gevuld met zoutwater waar je een uur in drijft. Anti-climaxje hè? Maar wacht. Voordat je afhaakt, lees hieronder mijn ervaring. Ik ben namelijk wél een fan geworden en wil absoluut vaker floaten.

Mijn ervaring met Floaten Zwolle

Toen mijn collega dus zo laaiend enthousiast vertelde over floaten, werd ik steeds nieuwsgieriger. Ik besloot me een beetje in te lezen en kwam vooral tegen dat floaten eigenlijk dé oplossing is voor vrijwel al je problemen. Het verlicht blessures, wordt ingezet als therapie bij depressies en angststoornissen, kan aandoeningen als eczeem en bronchitis verhelpen… En zo gaat de lijst nog wel even door. Als scepticus fronste ik behoorlijk bij deze beweringen, maar tegelijkertijd werden mijn verwachtingen torenhoog. Uiteindelijk besloot ik een afspraak in te plannen bij Floaten Zwolle.

Foto van Floaten Zwolle (dit ben ik niet)

Voorafgaand aan het floaten

Aangekomen bij Floaten Zwolle voelde ik me meteen op mijn gemak. Vooraf was ik wat zenuwachtig over wat me nu te wachten stond. De wachtkamer is rustgevend; je kunt er een kopje thee drinken en lekker door een magazine bladeren als je wil. Een vriendelijke vrouw nam me mee naar de floatkamer en legde uit hoe het werkte. Eerst spoel je je af, dan lig je een uur lang in het zoutwaterbad en achteraf douche je met douchegel en shampoo/conditioner. Tijdens het floaten kun je drie knoppen bedienen: een knop voor een lamp, een knop voor een sterrenhemel boven je en een knop voor rustgevende muziek.

Tijdens het floaten

Oké, daar ging ik dan. Ik had me afgespoeld en ging in het bad liggen. Je drijft inderdaad als je ligt meteen naar het wateroppervlak. Zou natuurlijk gek zijn als dit niet zo was. Ik had een foamen hoofdsteun, dit hielp bij het ontspannen van mijn nek. Ik merkte dat als ik mijn armen omhoog deed en langs mijn hoofd legde, dat comfortabeler was dan dat ze langs mijn lichaam lagen. In het begin deed ik alles uit: zowel de verlichting als muziek. Doodse stilte en duisternis. Ik merkte dat ik heel erg aan het nadenken was. Over wat ik na het floaten ging doen, wat ik dat weekend gepland had en ik dacht zelfs na over dat ik niet na moest denken. Na ongeveer een half uur / drie kwartier (tijdsbesef had ik niet), merkte ik dat mijn gedachten een soort van “op” raakten. Ik lag daar en dacht letterlijk: hmm, ik ben nu nog alleen; waar zal ik over nadenken? En vanaf toen voelde ik me echt ontspannen. Ik deed de “sterrenhemel” aan en voelde me rustig en tevreden.

Na het floaten

Als de tijd om is, vertelt een stem dat het tijd is om de cabine te verlaten. Mocht je bang zijn dat je de stem niet hoort: de pompen gaan vanzelf aan en dat merk je sowieso wel ;-). Ik douchte met heerlijke douchegel, shampoo en conditioner. De douche staat overigens in dezelfde ruimte als de floatcabine. Na het douchen is het mogelijk om je haar te föhnen en er staat onder andere gel klaar voor als je je haar wil doen. Ik besloot om meteen weer plaats te nemen in de wachtkamer. Er werd vooraf al benadrukt dat het essentieel is om na het floaten nog even tijd voor jezelf te nemen, minimaal tien minuten lang. De overgang van zo’n oase van rust naar de “drukke wereld” is anders te abrupt en kan het effect van het floaten verminderen.

Foto van Floaten Zwolle

Waarom ik Floaten Zwolle aanraad

Ik betwijfel nog steeds of floaten echt zo “helend” is als dat het wordt beschreven, maar dat verschilt denk ik ook heel erg per persoon. Wat ik wel kan beamen is dat het erg rustgevend is. Niet alleen mentaal, maar ook voor je lichaam. Je bent helemaal gewichtsloos. De nekpijn die ik had, voelde ik niet meer. Zelfs na het floaten voelde ik me soepel en had ik minder last van de gebruikelijke “pijntjes”.

Maar waarom ik floaten vooral aanraad, is toch vanwege het mentale aspect. Zelfs als je in een stil bos zit met niemand om je heen, zijn er toch nog afleidingen. Als je float ben je letterlijk alleen met je gedachten. En in het begin was ik daar heel druk mee, want ik wilde geen gedachten; ik wilde relaxen. Achteraf was ik heel blij dat ik zoveel nadacht, want ik merkte uiteindelijk dat mijn gedachten eigenlijk voor een groot deel onnodig waren. Ze gingen over dingen waar ik geen invloed op had en scenario’s die niet realistisch waren. En dat geeft je rust. Als je tijd nodig hebt om dingen op een rijtje te zetten, een vol hoofd hebt of gewoon even ertussenuit wil: ga floaten! Naderhand voelt het alsof je in een uur tijd een hele dag Zwaluwhoeve hebt gehad. Echt.

Tips voor als je gaat floaten

  1. Laat gedachten toe. Hoewel je misschien bang bent dat je niet relaxt en dat het zonde is van je geld, laat je gedachten lekker gaan! Bij mij was het echt alsof ik al mijn gedachten op had gemaakt en dat ik na het floaten ruimte in mijn hoofd had voor dingen die ertoe deden. Ik voelde me minder “mistig” in mijn hoofd.
  2. Neem tijd om na het floaten tot rust te komen. Ik zou zelf na het floaten uit eten gaan, maar dit heb ik afgezegd omdat ik na het floaten echt kapot was. Ik zei het al eerder, maar het is hetzelfde gevoel als wanneer je een hele dag naar een wellness-resort bent geweest. Je bent een beetje rozig en moe.
  3. Neem chill-kleren mee voor na het floaten. Ik had zelf geen extra kleren mee, maar ik verlangde na het floaten zó erg naar mijn joggingbroek en een lekkere trui. Sowieso voel je je lekker fris na het douchen, dus schone kleren helpen om dat frisse gevoel te behouden.

Ik raad je dus echt aan om naar Floaten Zwolle te gaan. De mensen zijn vriendelijk, je wordt goed begeleid en het floaten zelf helpt je echt ontspannen. Ik wil zeker vaker gaan en als ik tot nieuwe inzichten kom, zal ik deze in een vervolg-blog delen. Als jij wel eens gefloat hebt, hoor ik heel graag wat jouw ervaring was. Laat het weten in een reactie of via het contactformulier.

PS.: de website van Clinical Floatation omschrijft floaten op een wat wetenschappelijkere manier, mocht je nieuwsgierig zijn.

Facebook
Twitter
Email
Print

2 reacties

  1. Vaak gefloat in Heerde & Zwolle; enorm relaxed! Leuk dat je hier dmv je blog meer bekendheid aan geeft! Deze tip wil je niemand onthouden :-) goed bezig Emie! Groetjes Lisette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten