Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
mascha planner indelen

Plannen: hoe ik mijn Mascha Planner gebruik + ABC-methode

Inhoud

Als je mij twee jaar geleden vertelde dat ik nu een blog zou schrijven over hoe je moet plannen, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Ik was tijdens mijn opleiding ontzettend slecht in plannen. Mijn strategie was net zo lang wachten op de deadline totdat ik met bloed, zweet en tranen het verslag in één keer moest maken. Daar was ik helemaal klaar mee.

Nu heb ik eindelijk een methode die goed voor mij werkt. Het heeft even geduurd voordat ik de juiste manier vond. Tijdens mijn opleiding kreeg ik veel manieren voorgeschoteld, maar geen enkele werkte. Ik laat je in dit blog zien hoe ik plan met mijn Mascha Planner in combinatie met de ABC-methode. Lees ook mijn blog over de Mascha Planner vs. de Structuurjunkie Planner voor een review van de Mascha Planner.

Mijn Mascha Planner indelen

Het eerste wat ik doe als ik weer aan een nieuwe week begin in mijn Mascha Planner, is de indeling maken. Er zijn drie vakken per dag die ik verdeel in: ‘Werk’, ‘Privé’ en ‘Blog’. Als je geen blog hebt, kun je hier bijvoorbeeld ‘Overig’ neerzetten. De weekenden laat ik vrij.

Werk

Bij het ‘Werk’-vakje zet ik alle taken die ik die dag moet doen met een checkboxje ervoor. Afspraken zet ik ook in dit vak. Zo kan ik afvinken welke taken ik heb gedaan en ik zet een kruisje als een taak niet gelukt is. Deze zet ik dan bij de volgende dag.

Tip: heb je veel afspraken op je werk? Dan is de Structuurjunkie Planner fijner omdat hier een tijdnotatie in staat. Ik heb weinig afspraken op mijn werk en gebruik hier toch meestal mijn Outlook Agenda voor, mijn Mascha Planner is dus meer een to-do-lijst.

Privé

Hier zet ik eigenlijk alles uit mijn privé-leven, bijvoorbeeld verjaardagen en afspraken. Maar eigenlijk gebruik ik mijn ‘Google Calendar’-app om dit goed bij te houden. Ik ben namelijk erg vergeetachtig wanneer het op afspraken aankomt, dus ik vind het fijn dat ik via de app van Google herinneringen krijg van afspraken en het is wat overzichtelijker qua tijden.

Blog

Deze sectie mag ik wel wat fanatieker gebruiken, want erg regelmatig ben ik nog niet met het posten van blogs. Idealiter gebruik ik deze vakjes om mijn blogs voor de hele week in te plannen. Zo weet ik hoeveel tijd ik heb om een blog te schrijven en ben ik consistent met posten.

Notities

Dit vakje is mijn ‘Brain fart’-vakje. Alles wat ik moet onthouden, waar ik iets mee wil doen die week of andere random dingen schrijf ik hier op.

mascha planner indelen
Taken inclusief checkboxen en ABC-methode

Tip: de ABC-methode

Nu komt het: dit is de methode waardoor ik beter werk dan twee jaar geleden. Op school was ik altijd druk met tijdschema’s en to-do-lijstjes maken die onhaalbaar waren waardoor ik alleen maar meer stress kreeg. Vervolgens kon ik me niet aan deze methodes houden en voelde ik me slecht over mezelf. Misschien is het goed om te weten dat ik echt een chaoot ben. Ik ben net zo snel afgeleid als een goudvis en werkte vaak aan 5 dingen tegelijk. Spoiler-alert: da werkt nie.

Toen maakte ik kennis met de ABC-methode. Eigenlijk is het niet meer dan prioriteiten geven aan je taken, maar voor mij was dit echt een eye-opener. Ik gebruik de ABC-methode als volgt:

A = taak moet vandaag af zijn.

B = taak moet binnen een paar dagen/een week af zijn.

C = taak die je een keer wil doen (niet per se tijdsgebonden)

Bij elke taak die ik in mijn Mascha Planner schrijf, zet ik erachter of het een A-, B- of C-taak is. Als ik dan aan het werk ga, begin ik met de A-taken, daarna ga ik over op de B-taken en als ik tijd over heb, ga ik naar de C-taken. Ben ik vandaag niet aan een B-taak toegekomen, maar is de deadline morgen? Dan verandert de B-taak de volgende dag naar een A-taak.

Het is heel simpel, maar als je erg chaotisch bent en het lastig vindt om prioriteiten te herkennen, dan helpt de ABC-methode doordat je er heel bewust mee bezig bent.

Tip: maak je taken klein

Iets anders wat mij vooral tijdens mijn afstuderen heel erg hielp, is het kleiner maken van mijn taken. Als je als to-do: ‘Verslag X maken’ opschrijft, dan is dit een enorme kluif om aan te beginnen. Je gaat er tegenop zien en raakt erg gestrest. Maak het kleiner en begin bijvoorbeeld met de taak ‘Deelhoofdstuk X schrijven’. De drempel om aan zo’n kleine taak te beginnen is veel lager en als je eenmaal begint, kom je vaak in een flow. Voor je het weet tik jij zo meerdere taken van je to-do-lijstje af en is het begin van je verslag er. Daarna is het ook weer makkelijker om de draad op te pakken omdat je weet dat het eigenlijk wel meevalt.

Simpel maar efficiënt

Ik hou van tekenen en mooie designs. De Mascha Planner heeft een vrij basic uiterlijk en is niet super mooi vormgegeven als je het mij vraagt. En in theorie kun je de boel opleuken met tekeningen en leuke kleurtjes, maar ik gebruik eigenlijk alleen de stickers die je erbij krijgt en hier en daar een arceerstift. De reden? Ik verlies me in het opleuken van mijn agenda. En er komt vaak een punt waarop ik te veel doe en het niet meer mooi vind. Dan raak ik gefrustreerd en scheur ik de bladzijde eruit. Daarom is bullet journaling ook niet voor mij weggelegd.

Mijn agenda is dan niet per se een genot om naar te kijken, het is wel overzichtelijk en duidelijk. En nog belangrijker: het werkt.

Dit is hoe ik plan met mijn Mascha Planner! Heb jij nog handige plan-tips of mooie planners die het plannen makkelijk maken? Laat ze weten in de reacties, ik ben erg benieuwd!

Oh, en een kleine disclaimer: deze methode werkt voor mij heel goed, maar het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of de methode voor jou ook goed werkt. Misschien houd jij juist meer van die strakke tijdschema’s waar ik doodongelukkig van word. En, wat ik ook nog even kwijt wil: ik wil met dit blog niet de illusie wekken dat ik altijd mijn shit voor elkaar heb en extreem goed kan plannen. Ik heb heus dagen waar ik minder productief ben en zelfs mijn A-taken niet haal. Dat is oké, don’t be too hard on yourself.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten