Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
spaartips spaarvarken geld

Spaartips: een maand lang geen geld uitgeven en meer!

Inhoud

Sparen… Dat is nou één van die dingen waar ik minder goed in ben. Sowieso getallen; gewoon niet mijn ding. En hoewel ik me lang vasthield aan: geld moet rollen en al die smoesjes, realiseer ik me nu dat als ik ooit een huis wil kopen, ik geld moet sparen. Daarom gooide ik een paar weken geleden het roer radicaal om. Ik besloot namelijk om de hele maand september geen geld uit te geven aan spullen die ik niet nodig heb. Naast deze, heb ik nog meer spaartips die ik graag met je deel in dit blog.

1. Krijg inzicht in je uitgavenpatroon

Je hebt mensen die al hun uitgaven netjes bijhouden in een Excel-sheet en je hebt mensen die het niet eens doorhebben als ze rood staan totdat de pinpas geweigerd wordt (en je hebt mensen daartussenin). Ik behoorde altijd meer bij die tweede categorie. Omdat ik geen zin had om mijn geldzaken uit te pluizen, maar ook omdat ik ergens wel wist hoe erg ik zou schrikken als ik het wel zou doen.

Uiteindelijk heb ik een paar maanden geleden een Clever Fox Budgetplanner gekocht. Hierin schrijf je al je uitgaven op en je verdeelt ze in categorieën. Voor elke maand geef je aan hoeveel je denkt/wenst uit te geven aan elke categorie. Aan het einde van de maand kun je dus zien of het gelukt is. Nou, daar werd ik doodongelukkig van.

En toch denk ik dat het een hele goede drijfveer is voor het sparen. Ik realiseerde me bijvoorbeeld dat ik echt te veel geld uitgaf aan mijn cavia’s en (dûh) make-up. Oh, en boodschappen. Bij mij liepen mijn uitgaven zo erg uit de hand, dat ik bijna geen spaargeld meer overhield. En dat was ook voor mij het moment dat ik wist dat er een knop om moest. Want ik verdien goed. Dus als ik niet spaar, dan is er echt iets mis met de hoeveelheid geld die ik uitgeef.

2. Kijk naar kleine besparingen

Wat bij mij niet werkt: ik wil volgende maand maar 200 euro aan boodschappen uitgeven in plaats van 400. Daar raak ik helemaal gestrest van en ik zit constant die stomme bank-app in de gaten te houden omdat ik bang ben dat we het niet redden. Ik heb het meerdere keren geprobeerd en als het jou wel lukt, kudos. Maar ik besloot het anders aan te pakken. Ik ging kijken naar de dingen waar ik veel geld aan uitgaf en hoe ik ervoor kon zorgen dat dit op lange termijn minder werd.

Neem mijn cavia’s: ik kocht altijd van die hele dure fantastische vochtabsorberende korrels. Eén zak kostte €15,- euro ofzo en om de week had ik zo’n zak nodig. Dat tikt best wel aan. Toen dacht ik: dit moet goedkoper kunnen. Maar ik wil echt niet dat mijn cavia’s stinken en dat zaagsel vind ik verschrikkelijk om schoon te maken. Dus ik scrolde een beetje rond op Bol.com en stuitte op een moltonkleed. Deze leg je in het hok en was je zodra je het idee hebt dat het echt vies begint te worden, gooi je dat ding in de was en leg je een schone neer. Twee moltons kosten €60,-. Vet duur, maar na twee maanden is het net zo duur als die korrels en daarna betaal ik maandelijks niks aan bodembedekking voor mijn cavia’s.

Een ander voorbeeld is een app als Vinted. Of überhaupt tweedehands spullen. Op dit moment mag ik geen geld meer uitgeven, maar ik heb mezelf voorgenomen dat als ik bijvoorbeeld een zwarte coltrui zoek, ik eerst op zo’n app kijk of bij een tweedehands winkel. Grote kans dat je het kledingstuk daar wel vindt en er veel minder voor betaalt.

Probeer kosten die je elke maand hebt, efficiënter te maken. Heb je een Netflix-abonnement van 12 euro nodig, of is die van 8 euro (?) ook voldoende?

3. Geef een maand (of meer) geen geld uit

Ik besloot dus dat ik de hele maand september geen geld meer uit ging geven en het liefst doe ik ook de maand oktober erbij. Nu vraagt dat denk ik wel om verheldering: boodschappen, cadeautjes voor anderen en “uitgaan” zijn nog wel toegestaan. Helemaal in corona-tijd ga ik mezelf niet verbieden om sociale activiteiten te doen omdat ik wil sparen. Uiteten probeer ik wel zo min mogelijk te doen, maar als ik zin heb in een koffietje, dan haal ik koffie.

Ondanks dat ik wist hoe erg mijn uitgavenpatroon was, wist ik ook dat ik met die realisatie alleen niet voldoende gemotiveerd werd om een maand geen geld uit te geven. Ik voelde me heel schuldig en om me beter te voelen, kocht ik dan juist een mooie make-up-item of iets dergelijks. Ook controle door mijn vriend was niet genoeg, want ik kon alles heel mooi verkopen met smoesjes als: “Ja maar dit heb ik echt nodig voor mijn blog”. En ik vond het ook niet zijn taak. Daarom verzon ik een andere stok achter de deur: mezelf een straf geven voor als ik wel geld uitgaf aan onzin.

Bedenk een straf voor jezelf

Heel kinderachtig en misschien heel slecht, maar het werkt tot nu toe als een tierelier. Mijn straf? Een rondje van 2 kilometer rennen zodra ik mijn geld aan onzin uitgeef. Er zullen genoeg mensen zijn die nu denken: pff, is dat je straf? Dat is peanuts. Maar geloof mij: ik heb geen conditie en kan niet langer dan 1 kilometer hardlopen, dus bij 2 ga ik zowat van mijn stokkie.

Het punt is dat je een straf bedenkt waarvan je zeker weet dat je dat echt niet zou willen, maar wat nog wel realistisch is. Ik vind boodschappen doen bijvoorbeeld ook verschrikkelijk, dus een andere straf had kunnen zijn: als ik iets koop wat ik niet nodig heb, dan moet ik twee weken lang alle boodschappen halen. Natuurlijk heb je dit niet nodig als je gewoon vanuit jezelf al een gemotiveerd persoon bent, maar ik ken mezelf en ik heb niet genoeg discipline om zonder stok achter de deur iets vol te houden.

4. Voorkom verleidingen

Oh, oh, oh: die verleidingen… Dan ben je net een dag goed bezig en heb je geen geld uitgegeven, krijg je een mailtje van de Douglas: vanavond shopping-night, 25% korting! Ga weg!

Mijn tips om verleidingen de baas te zijn:

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven

Mooie aanbiedingen, laatste kansen en speciaal voor jou. Allemaal trucjes waardoor jij toch wel nieuwsgierig wordt naar de actie. Je kunt twee dingen doen: tegen jezelf zeggen dat je sterk bent en het negeren, of: schrijf je uit voor al die onzin. Je gaat het gegarandeerd niet missen en je wordt niet langer verleid om dingen te kopen die je toch niet nodig hebt. Als je dan wel iets nodig hebt, dan Google je voor dat specifieke product een kortingscode en loop je alsnog niets mis.

Ontvolg bedrijven op social media

Dit is ook één van de stappen die ik heb genomen om niet in de verleiding te komen. Alle bedrijven, vooral met beautygerelateerde producten, heb ik ontvolgd op Instagram. Nu is dit misschien wat rigoureus als je niet een maand geen geld probeert uit te geven, maar het is wel een verademing hoor. Ook influencers waarvan ik weet dat ze eigenlijk alleen iets posten als ze iets aan je kunnen verkopen: ontvolgd.

Ga niet zonder doel de winkelstraat in

Als ik door de winkelstraat loop en al die etalages zie met mooie herfstkleding en spullen die ik zogenaamd “echt nodig heb”, dan is het erg moeilijk om me in te houden. Daarom vermijd ik de winkelstraat zoveel mogelijk, dan kom ik immers ook niet in de verleiding. Als ik wel oprecht iets nodig heb, dan lukt het mij gelukkig nog wel om ook alleen dat artikel te kopen. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat het nu als een overwinning voelt dat ik al die andere producten heb laten liggen. En ik probeer ook niet te denken: wauw, dit zou zo mooi zijn. In plaats daarvan denk ik: heb je niet genoeg aan de spullen die je al hebt? Tot nu toe is het antwoord op die vraag nog altijd ‘Ja’ geweest.

5. Wees niet te hard voor jezelf

Deze spaartip is misschien ironisch gezien het feit dat ik het een paar alinea’s terug over straffen had. Maar ik wil ‘m toch even noemen. Waarom het bij mij altijd fout ging met sparen, was echt omdat ik een veel te gedetailleerde planning maakte met keiharde cijfers. En zoals met alles in mijn leven, krijg ik stress als iets precies uitgestippeld is. Want zodra ik er ook maar iets van afwijk, komt het schuldgevoel naar boven en krijg ik de neiging om juist geld uit te geven. Dus nu zie ik sparen meer als een uitdaging dan als een keiharde verplichting. En ik merk dat ik door die mindset het bijna leuk begin te vinden en ook steeds meer inzie dat ik echt geen spullen meer nodig heb.

Wil je meer over plannen weten? Check ook mijn blog over hoe ik plan.

Ik denk ook dat ik mezelf volgende maand ga belonen met een optionele €50,- aan iets “onzinnigs”. Dus dan mag ik als ik wil mezelf trakteren op make-up of iets dergelijks. Maar misschien ben ik tegen die tijd wel zo trots op hoever ik gekomen ben, dat ik ook in oktober de hele maand niets uitgeef. Who knows. Misschien schrijf ik daar nog wel een blog over, hoe mijn ervaring was na één of twee maanden geen geld uitgeven.

Mijn spaartips op een rijtje:

 1. Krijg inzicht in je uitgavenpatroon

  Weet waar je geld ongeveer naartoe gaat zodat je ook weet waar kansen liggen en in welke mate je geld uitgeeft.

 2. Kijk naar kleine besparingen

  Op welke manier kun jij efficiënt besparen? Kijk naar je abonnementen, maandelijkse uitgaven en zoek oplossingen waardoor je minder (al is het een paar euro) uitgeeft en op lange termijn veel bespaart.

 3. Geef een maand geen geld uit

  Als je veel wil sparen, zal je zo min mogelijk uit moeten geven. Gebruik een straf als stok achter de deur, bijvoorbeeld: als ik iets onzinnigs koop, moet ik x km hardlopen.

 4. Voorkom verleidingen

  Schrijf je uit voor de nieuwsbrief, ontvolg bedrijven op social media waarvan jij graag producten koopt en ga alleen met een doel de winkelstraat in.

 5. Wees niet te hard voor jezelf

  Zie het sparen als een uitdaging in plaats van een verplichting. Zo houd je het voor jezelf luchtig en wordt het misschien zelfs leuk om te doen.

Deel jouw spaartips!

Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar jouw spaartips! Misschien heb jij nog wel iets waar ik niet aan gedacht had of wat voor mij ook goed werkt. Deel je spaartips hieronder! Dan helpen we elkaar allemaal bij het sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten