Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
anticonceptiepil

Stoppen met de pil #4: een jaar lang geen anticonceptiepil

Inhoud

Zo naïef was ik toen ik dacht dat het stoppen met de anticonceptiepil de grootste challenge van 2020 zou worden voor mij. Maar ik heb het volgehouden! Sterker nog, het heeft me best veel inzichten gebracht. Hieronder lees je wat die inzichten waren. En ik praat je bij over alle bijwerkingen en symptomen die ik had het afgelopen jaar.
Kijk je liever naar een video waarin ik je een update geef over een jaar lang stoppen met de anticonceptiepil? In mijn YouTube-video praat ik je bij (vergeet je niet te abonneren:-) ).

Hoe het begon

In 2019 hield mijn pilstrip precies aan het einde van het jaar op. Met alle negatieve nieuwsartikelen over de anticonceptiepil vers in mijn hoofd, besloot ik dat 2020 hét jaar werd dat ik het stoppen met de pil echt een kans ging geven. Niet lafjes een maandje stoppen, nee echt een jaar lang zou ik geen anticonceptie pilstrip meer aanraken.
Hoe dat precies verliep, schreef ik in mijn blog over waarom ik ging stoppen met de pil.

Eerste symptomen en ervaringen

De eerste paar maanden dat ik stopte met de pil, merkte ik direct al verschil. Mijn emoties werden heftiger, ik had tijdens mijn menstruaties knallende koppijn en ik had meer acné.
De hoofdpijn trok na twee maanden gelukkig weer weg tijdens de menstruaties. Daar voor terug kwamen de goeie ouwe buikkrampen. Die had ik de 9 jaar daarvoor echt niet gemist… De acné bleef en nog steeds voelde ik me meer in touch met mijn emoties.

Meer dan een half jaar geen anticonceptiepil

Na een half jaar kun je meestal wel met enige zekerheid zeggen dat je hormoonhuishouding en cyclus afgekickt zijn van de anticonceptiepil. Kort nadat ik gestopt was, kreeg ik nog wel een ander symptoom erbij: zere borsten. Deze is eigenlijk de rest van de tijd ook gebleven. Telkens als ik ongesteld ben, krijg ik nu eerst zere borsten en dit blijft gedurende het menstrueren zo. Dus, na een jaar heb ik nog de volgende symptomen door het stoppen met de anticonceptiepil:
  • Meer acné;
  • Heftigere emoties (zowel negatief als positief);
  • Menstruatiekrampen;
  • Pijnlijke borsten.
Verder kan ik ook heel veel slapen sinds een tijd, maar ik weet niet of dit door het hele Corona-gebeuren en quarantaine-life komt, of door het stoppen met de anticonceptiepil.

Ga ik de pil ooit weer slikken?

Als het aan mij ligt niet. Ondanks dat ik best wel wat negatieve symptomen ervaar sinds ik gestopt ben met de pil, is dat me het dubbel en dwars waard. En daar heb ik drie verschillende redenen voor:
1. Ik weet hoe het met mijn lichaam gaat
Oké, niet met alles in mijn lichaam. Maar een menstruatiecyclus vertelt je heel veel. Als je namelijk niet of heel onregelmatig ongesteld wordt, is er een kans dat er iets niet helemaal goed is. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn, maar ik vind het een prettig idee dat er geen hormonen zijn die de cyclus stoppen en dat ik het zo in de gaten kan houden.
Als je de anticonceptiepil slikt, word je niet ongesteld. Het zijn onttrekkingsbloedingen die je ervaart. Je weet dan dus niet of je regelmatig ongesteld bent.
2. Ik slik niet iets waar ik me niet goed bij voel
Er zijn gewoon best wel wat negatieve artikelen over de anticonceptiepil verschenen de afgelopen jaren – misschien zelfs al langer. Ik ben geen wetenschapper, maar het voelt in ieder geval een stuk fijner dat ik nu ook geen risico’s meer neem op dat gebied.
3. Ik ervaar meer emotie
Nee, ik huil nog steeds niet bij The Lion King, maar ik voel zeker meer dan eerst. De pil vlakte mijn emoties af en dat liet me inzien dat ik dus eigenlijk gewoon niet helemaal mezelf was. Je hoort mij niet zeggen dat ik direct gelukkiger of blijer was, want ik was ook bozer en verdrietiger dan voorheen. Maar ik voel me meer als mezelf en dat is toch een comfortabele gedachte.
Je hoort mij niet zeggen: “Je moet de anticonceptiepil niet slikken, dat is slecht voor je!”. Nee hoor, jíj weet wat goed voor je is. Het enige wat ik je wil meegeven is: laat je niet direct “afschepen”door je huisarts met de anticonceptiepil, maar vraag goed door wat het beste is voor jou. En geef het aan als je het liefst zo min mogelijk hormonen in je lichamen wilt (als dat iets is wat je wilt).
En, ik kan iedereen aanraden om het stoppen met de anticonceptiepil een half jaar of een jaar een kans te geven. Heel eerlijk, ik had ook niet per se verwacht dat ik het het hele jaar vol zou houden. Maar nu ik het zolang heb volgehouden, weet ik dat de voordelen zoveel waardevoller zijn dan de nadelen. En zie het niet alleen als een interessante challenge, maar ook als een manier om even te checken of alles goed zit en wie je nu eigenlijk bent zonder die hormonen.

Tips die ik je mee wil geven

Stel, je besluit te stoppen met de anticonceptiepil, dan heb ik een aantal tips die mij in ieder geval hebben geholpen / me nieuwe inzichten gaven.
  • De Flo-app: hierin track je gemakkelijk wanneer je ongesteld bent en welke symptomen je hebt gedurende je cyclus. Niet alleen handig om te weten wanneer je ongeveer ongesteld wordt, maar ook welke symptomen je in welke fase van je cyclus kunt verwachten.
  • ‘De Cyclus Strategie’ [boek]: wauw, wat heb ik veel van het menstruerende lichaam geleerd door dit boek. Echt, lees het. Ook als je wel aan de pil bent. Niet alleen op biologisch gebied waren er een boel dingen die ik nog niet wist, maar ook de impact van je cyclus op je emoties en dagelijks leven is mega interessant!
Ik denk dat dit het laatste blog in mijn serie over het stoppen met de anticonceptiepil is! Ik verwacht niet dat ik vanaf nu nog hele andere symptomen zal ervaren, aangezien het afgelopen half jaar ook vrij steady was. Lees mijn vorige blogs als je mijn hele ervaring wilt lezen:
En bekijk ook mijn YouTube-video over een jaar gestopt zijn, voor een combinatie van alle blogs uit deze serie. 
Word lid van de Facebook-groep ‘Anticonceptie Talk‘ over nog meer verhalen over dit belangrijke onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten