Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
Structuurjunkie Planner a4

Structuurjunkie Planner A4 (Groot) – Review

Inhoud

Een hele tijd terug schreef ik nog dat ik de Structuurjunkie Planner Light minder fijn vond dan de Mascha Planner omdat er weinig ruimte was voor mijn grote handschrift en meerdere taken. Nu komt Cynthia Schultz uit met een A4-variant van het origineel: de Structuurjunkie Planner A4. Groot-handschrift-proof en meer taaklijntjes. Natuurlijk moest ik deze kopen en reviewen. In dit blog lees je wat ik ervan vind.

Algemene informatie

De nieuwe, grotere variant van de Structuurjunkie Planner heeft:

  • Een maandplanning
  • Weekoverzicht met ruimte voor taken
  • Zowel een gedateerde als ongedateerde variant
  • Weekdoelen (privé en werk) en geluksmomenten
  • Een flexibele kaft
  • Drie kleurvarianten: perzik en donkerblauw (ongedateerd) en koraalrood (gedateerd)
  • Een prijs van €25,99
  • Een A4-formaat in plaats van A5

Naast de grootte, zijn er dus meer verschillen ten opzichte van het origineel. De Structuurjunkie Planner A4 heeft namelijk ook ruimte voor weekdoelen en geluksmomenten en dus meer lijntjes waar je taken op kwijt kan. Je hebt zowel een gedateerde variant van de planner als een ongedateerde. Aangezien ik niet vast wil zitten aan wanneer ik met de planner begin en eindig, koos ik voor de ongedateerde variant.

Structuurjunkie Planner A4 binnenkant

De binnenkant van de planner lijkt heel erg op de originele variant of de Light-variant (omdat deze ook ongedateerd is). Je kunt de tijden van 6:00 uur ’s ochtends tot en met 23:00 uur ’s avonds invullen. En zoals ik al aangaf is er dus ook een apart vakje voor wat je die week op zowel privé- als werkgebied wil bereiken en welke geluksmomentjes je had.

Indeling Structuurjunkie Planner

Iedereen heeft natuurlijk een eigen manier van plannen. De één is lekker chaotisch en neemt het allemaal niet zo nauw – zolang afspraken er maar instaan. En de ander plant alles tot in detail uit. Ik val qua karakter meer onder die eerste categorie, maar door de Structuurjunkie Planner neig ik nu toch meer naar die laatste. Ik gebruik mijn Structuurjunkie Planner A4 als volgt:

1. Vul alle data in

De eerste stap is een makkelijke: alle data invullen. De maand, het weeknummer en de data van de week.

2. Maak ruimte voor vrije tijd / ontspanning

Dit is een tip die ik haalde uit de gratis cursus die ik bij mijn Structuurjunkie Planner kreeg. Cynthia legde uit dat je beter als eerst je vrije tijd kunt inplannen en de rest eromheen. Als je het namelijk andersom doet, is de kans groter dat je heel veel afspraken plant en jezelf vergeet.

Ik herkende dit wel en probeer daarom het nu ook op deze manier te doen. Als iemand mij dus vraagt: “Wat doe je zaterdag?” dan zou ik normaal gesproken zeggen: “Oh, dan heb ik nog niks dus ik kan wel afspreken”. Nu plan ik de zaterdag vrij en vind ik dat minstens zo belangrijk als wanneer ik al iets anders gepland zou hebben. Ik zeg dan dat ik niet kan en geniet heerlijk van mijn vrije zaterdag.

3. Plan afspraken in die al vast staan

Ik denk dat je deze ook kunt wisselen met het puntje hiervoor, maar de truc is dus wel om je vrije tijd een beetje als heilig te zien. Dus in een ideaalscenario plan je al je belangrijke afspraken om je vrije tijd heen. Dit kan niet altijd, dus ik houd er bij punt 2 wel een klein beetje rekening mee. Als ik een half jaar geleden een afspraak bij de tandarts heb gemaakt voor deze week, ga ik die niet verzetten omdat ik dan de dag vrij wil hebben of iets dergelijks.

4. Schrijf al je taken op

Als je een eerder blog over plannen en organiseren van mij gelezen hebt, dan weet je dat ik tot nu toe altijd de ABC-methode gebruikte. Dat vind ik nog steeds een fijne methode, maar meer voor to-do-lijstjes voor werk bijvoorbeeld. Bij deze Structuurjunkie Planner zet ik al mijn taken neer en ga ik ze daarna een plekje in de week geven.

Deze tip heb ik ook uit Cynthia’s cursus gehaald. Je hebt dan inderdaad al je taken twee keer in de planner staan, maar het geeft wel echt een heel fijn overzicht en je vergeet veel minder snel iets. Door de week heen krijg je meestal ook weer taken die je de week erop moet doen, die zet je dan alvast bij die week neer.

En het geeft heel veel rust dat je gefocust met taken bezig gaat in plaats van dat je een waslijst hebt op één dag die je nooit afwerkt. Het geeft veel meer voldoening als je een x-aantal uur met iets bezig bent dan dat je hard voor jezelf bent en vindt dat je 15 taken op een dag moet afwerken (wat dus vaak niet lukt en je onproductief laat voelen).

Tip: als je niet precies weet hoeveel tijd je aan een taak besteedt, doe dan een schatting en doe die schatting keer 1,5 of 2. Dan weet je vrij zeker dat je in ieder geval genoeg tijd hebt, als je die tijd nodig hebt weet je dat voor de volgende keer. Heb je de tijd niet benut, dan heb je tijd over om te chillen of om nog een andere taak op te pakken.

6. Bepaal je doelen

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze soms een beetje lastig vind. Misschien til ik er iets te zwaar aan en moet ik de doelen wat “kleiner” maken. Het is natuurlijk wel heel fijn als je een doel voor jezelf stelt en deze dan behaalt. Bijvoorbeeld: twee blogs schrijven of de voorraadkast organiseren (dat moet ik echt nodig doen trouwens).

7. Optioneel: maak het aantrekkelijk

Ja, ik ben zo iemand die helemaal losgaat met de markeerstiften om het nog mooier en overzichtelijker te maken. Dat is natuurlijk persoonlijke smaak, sommige mensen vinden dat alleen maar meer chaos geven.

Extra tip: houd tijd over

Het is verleidelijk om de Structuurjunkie Planner A4 helemaal vol te plannen als je eenmaal bezig bent, maar dan kun je nog wel eens in de knoop komen. Probeer minimaal 1,5 tot 2 uur over te houden op een dag voor tussendoortjes die je niet gepland hebt of taken die toch meer tijd in beslag nemen.

Bij mij zag het de eerste week er zo uit:

Indeling Structuurjunkie Planner a4

Ik vond het zelf een beetje rommelig, dus ik heb de week erna besloten om het anders te doen, ik deed niet langer meer de vakjes, maar deed alleen streepjes aan de rechterkant. Die streepjes gaf ik dan nog wel steeds de kleur van de soort taak (groen= mijn werk, roze= mijn blog, etc.).

Is dit mijn favoriete planner?

Ja, eigenlijk wel. Ik ben nog niet eerder zo enthousiast geweest over een planner. Ik moet zeggen dat ik wel een klein beetje stress krijg van hoe gestructureerd Cynthia al is en dat dat mij vaak niet lukt, maar dat hoort bij het proces denk ik.

Ik raad je daarom ook aan om jezelf de tijd te geven om aan deze manier van plannen te werken. Heb je het een keer een weekje niet zo goed bijgehouden? Begin de week erop weer vol goede moed. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het je rust geeft in plaats van meer stress.

Heb jij de nieuwe Structuurjunkie Planner A4 al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten