Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
tips tegen stress

Tips tegen stress: hoe ik zorg voor meer ontspanning

Inhoud

Let’s talk about stress, baby. Niet het meest vrolijke onderwerp, maar wel iets waar iedereen zo nu en dan mee kampt. Ook ik voel regelmatig dat mijn hart sneller begint te kloppen of lig ’s nachts te piekeren. En dat kan om van alles zijn, van “Ik moet echt een tipi voor mijn cavia’s kopen want daar worden ze (lees: word ik) gelukkig van” tot “Shit, waarom voel ik me de laatste tijd zo down?”. Wat de reden ook is dat jij stress voelt, ik geef je heel graag wat tips die je hopelijk wat meer ontspanning bieden. Lees je mee?

1. Ga de confrontatie aan met jezelf

Voordat je de stress echt aanpakt, wil je eerst onderzoeken waar het nu precies vandaan komt. Zijn het de hormonen waardoor je wat op hol slaat? Zijn het irritaties of komt het misschien doordat je teveel druk ervaart? Er is geen fout antwoord, maar zolang je niet onderzoekt waar het vandaan komt, heb je er waarschijnlijk ook geen begrip voor. En dat zorgt alleen maar voor meer stress.

Als ik naar mezelf kijk, was ik heel vaak geneigd om te denken: jemig, Emie. Waar maak je je druk om? Je hebt het hartstikke goed. En vervolgens deed ik mijn uiterste best om het gevoel te negeren en praatte ik mezelf ontzettend naar beneden omdat ik “geen recht had” om me gestrest te voelen. Nu doe ik iets meer mijn best om te onderzoeken waar het vandaan komt, in mijn geval meestal doordat ik te veel druk op mezelf leg.

Weet je oprecht niet waar de stress vandaan komt? Dat is ook oké. Zolang je het jezelf maar niet verwijt. Heb er vrede mee dat het gevoel er is en dat je dingen vandaag / de komende tijd misschien net even iets anders moet doen dan je zou willen om jezelf te beschermen.

Heb je invloed op de oorzaak?

Als je weet waar je stress vandaan komt, is het ook belangrijk om jezelf af te vragen of je hier invloed op hebt. Nogmaals, je hoeft het niet weg te stoppen omdat je er toch niets aan kunt doen. Maar het kan wel meer rust geven als je tegen jezelf zegt: ik voel me hier echt rot om en dat is prima, maar ik kan er nu eenmaal niets aan doen. Dus het heeft geen zin om hierover te piekeren en ik kan alleen maar hopen dat het snel verandert zodat ik meer rust heb. En misschien helpt het dan om je focus te verleggen op dingen (maakt niet uit wat) waar je wel iets aan kunt doen, zodat je die opgekropte energie kwijt kunt.

2. Plan rustmomenten (nu!)

Oh, oh, oh wat zijn we hier toch soms slecht in. Hoe vaak ik wel niet om mij heen geluiden hoor als: “Ja, maar ik kan geen tijd voor mezelf nemen, mijn kinderen hebben me nodig en ik moet de was ook nog doen en schoonmaken en oh ja, ik moet nog een feestje plannen want m’n kind is bijna jarig” of: “Ja, maar ik ben echt druk met afstuderen. Ik kan nu toch niet op de bank gaan zitten chillen? Mijn scriptie moet af en ik werk ook nog eens 20 uur per week hiernaast!”. Ok, I get it, we hebben het allemaal druk.

Plan alsjeblieft rustmomenten voor jezelf in. Letterlijk, in je agenda. Ben jij een leukere moeder als je gestrest bent? Of kun je misschien de was ook morgen doen zodat je vanavond kunt opladen en echt even tijd voor jezelf kunt nemen waardoor je morgen beter omgaat met de prikkels van je kids? En wordt die scriptie er nu echt beter van als jij jezelf na een werkdag van 9 uur pusht om “even” 8 kantjes te typen? Of is het oké om even een avondje voor jezelf te nemen zodat je morgen weer scherp bent?

Wees lief voor jezelf, want stress is zo slecht voor je. En hoewel we ons neigen aan te praten dat “gewoon doorgaan” the way to go is, bewijzen een heleboel mentale ziektes het tegenovergestelde.

3. Probeer je hoofd leeg te maken

Het klinkt zo makkelijk: maak gewoon ff je hoofd leeg joh. Nee, dat is niet makkelijk. Daarom is de tip ook probeer je hoofd leeg te maken. Ik werd altijd juist nerveuzer en meer gestrest van yoga, meditatie en andere spirituele manieren om je hoofd leeg te maken. Want ik was continu bezig met: ik voel me nog steeds gestrest, het werkt niet… Of doe ik het niet goed? Maar dat is niet het punt van deze geweldige manieren om meer rust te vinden. Je moet er juist niet te zwaar aan tillen en er ingaan met de houding: ik ga nu een prikkelvrij uur in, heerlijk! De dingen die ik fijn vind om te doen om mijn hoofd leeg te maken:

Yoga

Bezig zijn met je ademhaling op een rustige manier én je krijgt je dagelijkse dosis beweging. Ik ben echt een yoga-fan en heb altijd als doel om het meer te doen. Begrijp me goed, ik houd niet van “zweverig gedoe” en als de yoga-instructrice zegt dat ik me als een ster moet voelen, dan schud ik wel even met mijn hoofd. Maar het werkt echt ontspannend en is ook super goed voor je als je de hele dag op kantoor zit.

Zelf doe ik vaak thuis yoga en bekijk ik de filmpjes van Yoga with Adriene. Zij is leuk en chill. Ze geeft alternatieve poses voor als er eentje wat te hoog gegrepen kan zijn, waardoor het als beginner (en stijve hark) makkelijk te volgen is.

Meditatie

Ook dit vind ik heerlijk voor mijn ademhaling. Want dat is bij mij wel het meest voorkomende stress-symptoom: een snellere ademhaling en soms zelfs hyperventilatie. Ik vind het lekker om ’s ochtends vroeg te mediteren voordat mijn dag begint. Doordat je zo rustig opstart, begint je dag veel relaxter en bouw je minder stress op.

Tip: wil je next-level meditatie? Probeer dan eens om te floaten. Je ligt dan in een afgesloten, donkere ruimte met water en doordat er zout in het water zit, zweef je. Dit was denk ik de eerste keer ooit dat ik geen gedachten had. Ik was letterlijk door mijn gedachten heen en dacht: hmm, waar zal ik nu eens over nadenken? Echt een aanrader voor de ultieme ontspanning. Maar plan daarna niets meer, want je bent doodop.

Schrijf het van je af

Als ik er écht even doorheen zit, pak ik mijn dagboek en schrijf ik alles van me af. Dit heeft altijd twee effecten op mij: 1. ik voel me rustiger omdat ik het heb opgeschreven en het uit mijn hoofd is en 2. ik lees het naderhand nog eens door en realiseer me 9 van de 10 keer dat ik me druk maak om niets.

Van je afschrijven hoeft niet in een dagboek, maar kan ook in de notities van je telefoon bijvoorbeeld.

Lees een boek

Dit is meer mijn ontspanningsmethode als ik me niet super gestrest voel, maar wel echt toe ben aan ontspanning. Als ik veel stress ervaar, lukt het me niet om me op het boek te concentreren en raak ik gestrest over het feit dat ik niet meer weet wat ik gelezen heb. Een aanrader voor een boek is: ‘De meeste mensen deugen’. Erg inspirerend en fascinerend.

Schoonmaken

Niet omdat het moet, maar om je hoofd leeg te maken (of een beetje van beide). Ik ga echt lekker op ‘Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’. Ik wil dan ook niet gestoord worden, zet meestal een muziekje of een podcast op en verlies me helemaal in het brandschoon maken van mijn huis. Het geeft zo’n voldaan gevoel om lekker veel orde te hebben in je leven en het zorgt erbij mij ook voor dat ik me beter kan concentreren op mijn werk en blog.

Dance like nobody’s watching

Deze gaat een klein beetje hand in hand met de tip hiervoor. Niets lekkerder dan even helemaal los te gaan op een goede afspeellijst. Kan ik dansen? Mwah. Maar voel je maar eens gestrest tijdens/na een flinke dans-sessie. Onmogelijk.

Tip: ik heb een leuk afspeellijstje voor je als je die heupjes los wil gooien.

Ga een stukje wandelen

Buitenlucht, weg zijn uit je huis, beweging, het doet iets met een mens. Soms zorgt je omgeving voor stress en dan kan het heerlijk zijn om hier even aan te ontsnappen. Maar wandelen is ook een fijne manier om je hoofd leeg te maken. En, ik weet niet of meer mensen dit hebben, maar ik merk dat ik vooral tijdens wandelingen creatieve ingevingen heb.

4. Praat met en luister naar anderen

Voor iedereen werkt weer wat anders. Ik noem in dit blog bijvoorbeeld geen Netflix, omdat dit me niet helpt om minder gestrest te worden. Geloof me, ik vind het heerlijk om te Netflixen, maar als ik gestrest ben, verlies ik mijn focus en dient het meer als achtergrondgeluid. Maar ik weet ook dat het bij sommige mensen juist wel helpt om zo hun gedachten even te verplaatsen en te ontspannen.

Ik kreeg de meest waardevolle anti-stress tips toen ik het via mijn Instagram-verhaal vroeg aan mijn volgers. Kijk wat voor jou werkt en neem het jezelf niet kwalijk als iets niet werkt.

Hopelijk helpen deze tips tegen stress je om meer rust te krijgen. Heb je zelf nog tips of pas je deze tips zelf ook regelmatig toe? Deel in de reacties wat goed voor jou werkt, misschien heeft iemand er wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten