Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
anticonceptie na de bevalling

Anticonceptie na de bevalling: mijn ervaring

Inhoud

Ik slikte sinds 2020 geen pil meer en leefde een anticonceptievrij leven. Toen hadden we nog geen kinderwens, maar ik wilde weten wie ik was zonder kunstmatige hormonen. Mijn ervaringen heb ik vastgelegd in blogs over stoppen met de pil. Na een tijdje kwam er wel een kinderwens gevolgd door een zwangerschap en de liefste baby ooit. Maar ja, ik wilde na de bevalling absoluut niet gelijk zwanger worden, dus wat doe je dan?

“Na mijn bevalling wil ik een Kyleena-spiraal!”

Ik hoor het mezelf nog roepen toen ik zwanger was. Met alle ervaringen uit mijn Facebook-groep Anticonceptie Talk, klonk de Kyleena-spiraal als de beste optie voor mij. Het liefst wilde ik helemaal geen hormonen, maar over de koperspiraal las ik veel verhalen dat deze de menstruatiekrampen kon verergeren en die waren bij mij al nagenoeg ondraaglijk voordat ik zwanger raakte. Elke maand een dag krom liggen is nie wat, laat staan als het meerdere dagen worden. En condoom? Nou ja, daar is niemand echt een fan van toch…

De Implanon heeft ook een lage hormoondosering, maar we weten allemaal hoe de ervaring daarmee was. Twee littekens op mijn arm zijn genoeg en 24/7 vloeien… No thanks.

De Kyleena-spiraal dus. Een duurzame oplossing (blijft jaren zitten) en “weinig” hormonen. En eh, tegen de tijd dat ik bevallen was, zou een spiraal laten zetten appeltje-eitje zijn toch?

Want geloof mij, als er net een baby door je vagina is gekomen, heb je niet zo’n zin om er kort daarna weer iets in te stoppen (nee, ook dat ene niet. You dirty mind). Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar voor mij was de angst voor een spiraal eerder toegenomen dan weg.

Dus, (mini)pil dan maar?

Ondanks dat ik de eerste tijd geen behoefte had om ook maar iets in de buurt van mijn private parts te hebben, wist ik dat die behoefte wel weer zou komen. Anticonceptie was dus wel een eis. Omdat ik nog steeds het liefst geen hormonen wilde en ook borstvoeding gaf, bleef de minipil voor mij over.

Eerlijk gezegd vond ik dat best spannend. Je moet de minipil namelijk elke dag rond hetzelfde tijdstip nemen om ‘m zo betrouwbaar mogelijk te houden. Ik ben niet zo goed in dingen onthouden, maar ik was als de dood voor een zwangerschap. Dat bleek een drijfveer om de pil wel elke dag netjes in te nemen.

Toch knaagde het. Ik was juist zo blij om van die kunstmatige hormonen af te zijn en nu slikte ik ze tóch weer elke dag. Ging ik dit dan de rest van mijn leven maar weer doen? Nee, ik wil geen kunstmatige hormonen.

Connie entered the chat

Oké, geen hormonen, niet zwanger willen worden en geen koperspiraal. Wat blijft er dan over? Juist. Het condoom. Nou ja, en misschien periodieke onthouding, maar ik had nog geen cyclus toen ik borstvoeding gaf en ik vind eerlijk gezegd die methode nog te spannend. Niet omdat ik de methode niet vertrouw, wel omdat ik mezelf niet vertrouw.

Dus, Connie is back in my life. En eigenlijk geldt nog steeds hetzelfde als toen ik stopte met de pil: het is niet ideaal, maar het went. En ik blijf erbij: het voelt een stuk frisser daaronder, na de daad.

Anticlimaxje zo wel hè? Maar ja, ik ken ’t niet mooier maken dan dat ’t is, weet je.

Wat is jouw ervaring met anticonceptie na de bevalling? Ik zit dus nog steeds met smart te wachten totdat er voor de mannen een veilige en betrouwbare methode is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten