Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
Curly Girl Methode

Curly Girl Methode: wat is het en hoe begin je?

Inhoud

Mijn krullen omarmen. Eén van de dingen waar ik niet goed in ben. Begrijp me goed, ik vind krullen prachtig! Maar bij mezelf… Mwah. Een reden om mijn haar niet krullend te dragen was altijd dat ik simpelweg niet wist hoe. Mijn krullen zagen er bijna nooit mooi uit, hoeveel moeite ik ook deed. Maar toen probeerde ik de Curly Girl Methode en ging er een wereld voor me open.

Omdat er veel te vertellen valt over de Curly Girl Methode, leg ik je eerst in dit blog uit wat het nu precies is. In het volgende blog schrijf ik over mijn ervaring met de Curly Girl Methode, inclusief voor- en nafoto’s.

Wat is de Curly Girl Methode?

Bij de Curly Girl Methode onderzoek je precies welke haartype je hebt om vervolgens een haarroutine te vinden die bij jouw type past. Die routine bestaat uit producten zonder nare stoffen als sulfaten, parabenen en siliconen. Daarnaast houd je rekening met de hoeveelheid proteïne/hydratatie die jouw haar nodig heeft.

Klinkt ingewikkeld, is het ook. Want er is niet één routine voor elke haarsoort die werkt. Sommige producten reageren goed op het ene haar, maar minder goed op iemand anders haar met hetzelfde haartype. Daarom is het beginnen met de Curly Girl Methode ook een kwestie van heel veel onderzoek doen naar de juiste producten voor jou.

Hoe begin je?

Wat ik al aangaf, begin met een uitgebreid onderzoek. Mijn tactiek was: ik koop gewoon producten die CG (Curly Girl) proof zijn en ik ga aan de slag. Een prima tactiek, maar het kostte me wel veel geld. Mijn tip is dan ook: begin met het goed onderzoeken van je haartype. Dan weet je namelijk in ieder geval al of je producten nodig hebt met meer moisture (hydratatie) of juist proteïne. Of een mix van beide.

Ik heb tijdens mijn zoektocht een Facebook-groep gevonden waarin alles over de Curly Girl Methode uitgelegd staat en waar regelmatig updates van curly’s voorbijkomen. Erg interessant als je net start, maar ook als je al langer bekend bent met de methode. De groep heet: ‘The Curls Cult‘.

Bepaal je haartype

Je hebt verschillende krultypen, soorten porositeit, elasticiteit en haardikte. Dat wil je eerst weten voordat je producten koopt. Er zijn genoeg websites te vinden waar dit precies staat uitgelegd. Zo ook bij de eerdergenoemde Facebook-groep en bijvoorbeeld op de website van CGhair staat het heel duidelijk uitgelegd.

Mijn haartype is bijvoorbeeld:

Krultype: 2B/2C

Porositeit: hoog

Elasticiteit: laag

Haardikte: medium

Haar met een hoge porositeit heeft veel proteïne nodig, haar met een lage porositeit juist meer moisture. Is de haarelasticiteit hoog? Dan heb je ook proteïne nodig. Bij lage elasticiteit juist weer meer moisture. Bij mij is het dus lastig, want ik heb zowel wel als geen proteïne nodig. In dat geval is de porositeit leidend en kan ik dus beter wel producten gebruiken met proteïne.

Curly Girl Methode producten

Als je dan helemaal uitgevogeld hebt welk haartype je hebt, dan gaat er opnieuw een wereld open: alle producten die je kunt gebruiken bij de Curly Girl Methode. De producten moeten sulfaatvrij zijn (behalve de ‘Final Wash’-shampoo, daar kom ik later op terug) en ze mogen geen parabenen of siliconen bevatten.

Heb jij zin om bij de Kruidvat die ingrediëntenlijsten door te spitten? Nee, natuurlijk niet. Gelukkig zijn er een heleboel websites die je helpen. Zo kun je bij Haarspullen.nl op de krullenpagina per product zien of het CG-friendly is en of het product voor meer hydratatie of juist proteïne zorgt. En ook hiervoor ga ik weer die Curls Cult Facebook-pagina aanraden. Zij hebben namelijk bij de eenheden een hele lijst met producten die CG-proof zijn en deze onderverdeeld per plek waar ze verkrijgbaar zijn.

Mocht je toch liever zelf op zoek gaan, dan helpt de website isitcg.com je. Daar plak je de ingrediëntenlijst van het product in en dan zie je direct of het Curly Girl approved is.

Even een kijkje bij de producten die ik allemaal al aangeschaft hebt tijdens mijn zoektocht:

In het volgende blog laat ik je weten welke producten ik daadwerkelijk nu gebruik en welke ik prettig vind.

Stappenplan Curly Girl Methode

Als je begint met de Curly Girl Methode, dan ziet het stappenplan er als volgt uit:

Stap 1: Final Wash

Dit is de laatste keer dat je je haar wast met een shampoo die sulfaten bevat. Deze shampoo mag dan weer geen andere troep bevatten, dus het kan niet zomaar elke shampoo zijn.

Stap 2: detangle en verzorg

Omdat de Final Wash shampoo erg agressief op je haar kan zijn, raad ik je aan om als tweede stap een masker te gebruiken waarmee je weer wat vocht in je haar brengt. Tegelijkertijd kun je dan je haar voorzichtig kammen met een wetbrush of de welbekende Denman-brush.

Stap 3: conditioner

Breng de CG-proof conditioner aan op je haar alsof het een shampoo is. Je noemt die co-washing: conditioner washing. Als je krultype drie of hoger hebt, dan was je je haar in principe niet meer met shampoo maar met conditioner. Ik heb haartype 2 en gebruik nog wel regelmatig een milde, sulfaatvrije shampoo omdat ik anders erg vet haar en build-up (zo’n smerig laagje over je haar omdat de producten zich opbouwen) krijg.

Stap 4: nog een masker?!

Ja, nog een masker. Je haar is nu eenmaal meestal erg droog als je krullen hebt. Daarom zijn maskers je redder, helemaal in het begin na de final wash. Gebruik 1 à 2 keer per week een deepconditioner.

Stap 5: leave-in conditioner

De leave-in conditioner helpt ook weer om jouw krullen er verzorgd uit te laten zien. Je kunt de leave-in aanbrengen door middel van praying hands : breng product aan op je handen en wrijf je haar tussen je handen om het te verdelen. Meestal wordt het resultaat het mooist als je de leave-in op zeiknat haar aanbrengt, maar dit kan nog wel eens per krultype verschillen.

Stap 6: stylingsproduct(en)

Om de leave-in in je haar te locken en om je krullen meer definitie te geven, gebruik je stylingsproducten. Denk aan gel, mousse of custard. Welk product jij het liefst gebruikt is weer afhankelijk van je haartype en een kwestie van proberen. Zo ben ik erachter gekomen dat mijn haar het lekkerst gaat op mousse.

Stap 7: drogen

Je hebt ook weer verschillende manieren van drogen. Maar de manier waarop je de meeste definitie krijgt, is toch wel met een diffuser. Dit is een opzetstuk voor op je föhn. Zet de föhn wel op de laagste blaas- en hittestand, want je wil je krullen niet beschadigen en voorkomen dat het pluist. Je kunt voor het föhnen je haar eerst een beetje drogen met een t-shirt of microvezeldoek. Scrunch alvast een beetje je haar om de krullen te vormen.

Nadat je de stappen hebt doorlopen, kan het zijn dat je haar wat hard aanvoelt. Scrunch het dan, dit heet ‘scrunch out the crunch’.

Mijn mening over de Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode werkt. Daar kun je niet echt omheen volgens mij. Is het een shitload aan werk en onderzoeken? Ja. Moet je heel veel geduld hebben om “perfecte” krullen te krijgen? Ja. Maar als je eenmaal jouw routine te pakken hebt, dan is het een stuk makkelijker om mooie krullen te krijgen.

Persoonlijk ben ik niet iemand die nu helemaal overgeschakeld is naar krullen. Ik weet dat daar nog wel eens moeilijk over gedaan wordt, omdat je eigenlijk geen hitte mag gebruiken op je haar. Maar mijn Dyson Air Wrap wordt niet super heet en ik blijf steil haar gewoon mooier en makkelijker vinden. Ik ben wel heel blij dat ik nu in ieder geval weet wat ik met mijn haar moet doen als ik wel een keer krullen wil. En hoe ik dat doe, dat lees je in mijn volgende blog.

Doe jij aan de Curly Girl Methode? Deel jouw ervaring hieronder en vul vooral aan met tips/opmerkingen. Ik ben geen expert, dus ook voor mij is dit vrij nieuwe materie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten