Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Zoek
menstruatiecup

Mijn eerste menstruatiecup: de OrganiCup – Review

Inhoud

Ja, ik vond het ook doodeng om een menstruatiecup te proberen, maar: alles voor mijn blog! Dus ik trok mijn big girl pants aan en bestelde de OrganiCup. Vervolgens gebruikte ik drie dagen lang gedurende mijn menstruatie een menstruatiecup in plaats van mijn gebruikelijke o.b. tampons. Lees verder voor mijn ervaring.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een siliconen kommetje dat je naar binnen brengt tijdens je menstruatie. Het menstruatiebloed wordt dan opgevangen en na 12 uur leeg je het cupje om ‘m daarna weer in te brengen. Omdat een menstruatiecup zo’n 5 jaar mee kan gaan, is het niet alleen vele malen beter voor het milieu dan tampons en maandverbanden, maar ook nog eens stukken goedkoper. Je betaalt eenmalig zo’n twintig euro en je hoeft de komende vijf jaar niet langer extra geld neer te leggen rond je menstruatie (oké, op die bak Ben & Jerry’s na dan).

organicup

Hoe werkt een menstruatiecup?

Ha! Dat is een spannende vraag. Ik vond het idee van een menstruatiecup doodeng voordat ik mijn bestelling plaatste. Die angst vertienvoudigde zodra ik de verpakking opende, want mennnn: dat ding is enorm! Ik heb de OrganiCup A gekozen. OrganiCup B is meestal voor vrouwen die een kind hebben gehad en dus nog groter.

Inbrengen van de menstruatiecup

Oké, toen kwam het moment dat ik de OrganiCup toch echt in moest gaan brengen. De instructies zijn gelukkig heel duidelijk, je kunt de cup dubbel vouwen waardoor de bovenkant een soort ‘c’ lijkt. En dan breng je de cup in. Nou, ik kan gelijk heel wat angst bij je wegnemen, want dat was echt easy peasy. Het is praktisch hetzelfde als een tampon inbrengen, alleen is de menstruatiecup iets groter. De cup zuigt zich vervolgens vast aan de baarmoedermond. Klinkt eng, voel je niks van. Je kunt even checken of de cup goed zit door met je vingers naar binnen te gaan en te voelen of de cup goed uitgeklapt.

Ik bracht doordeweeks ’s ochtends om 8:00 uur de cup in en ’s avonds om 20:00 uur verwisselde ik de menstruatiecup. In het weekend bracht ik ‘m later pas in zodat ik de volgende ochtend niet vroeg hoefde op te staan. In de tussentijd droeg ik dan een inlegkruisje. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen ritme.

De menstruatiecup verwijderen

En dan, na twaalf uur, is het tijd om je cup te verschonen. Tja… Daar keek ik toch wel heel erg tegenop. Want op de verpakking staat dat je de cup aan de onderkant moet indrukken zodat de vacuüm verbreekt en de cup loslaat. Dan beweeg je de cup wat heen en weer en trek je ‘m er voorzichtig uit. Maar, de eerste keren lukte het mij écht niet om die hele onderkant te pakken te krijgen, daar zat de menstruatiecup te hoog voor. Ik in paniek natuurlijk. Dus uiteindelijk heb ik (don’t try this at home) aan het staafje onderaan de cup getrokken. Dat is niet slim, ik voelde gewoon hoe de cup vast bleef zitten en uiteindelijk losschoot.

Op de verpakking stond dat als je één been op een verhoging (of op het toilet) zet, je er beter bij zou kunnen. En je moet een beetje je bekkenbodemspieren gebruiken. Maar ik wist niet hoe ik dit voor elkaar kreeg. Er stond een andere tip om het hurkend te doen. Toen voelde ik beter aan hoe ik met mijn spieren de cup al een beetje naar beneden kon drukken en pakte ik ‘m er zo uit. Toen ik dat eenmaal onder de knie had, was het een eitje.

Mocht je niet goed bij de cup kunnen, dan kun je dus wel met dat staafje het iets naar beneden halen en vervolgens alsnog de cup aan de onderkant vastpakken.

As je de menstruatiecup eruit haalt, zit er als het goed is bloed in. Ik had verwacht dat de cup te klein zou zijn voor twaalf uur lang menstrueren, maar dat was niet zo. Er was nog genoeg ruimte over voor meer bloed eventueel. En ik had ook verwacht dat het een kliederbende zou worden, maar ik heb geen druppel gemorst. Je leegt de cup in het toilet – dit vond ik er de eerste keer best wel heftig uitzien – en je spoelt ‘m onder de kraan af.

Menstruatiecup schoonmaken

Tussen de menstruaties door leg je de cup in kokend water voor minimaal 5 minuten (dit doe je ook voordat je de menstruatiecup voor het eerst gebruikt) en daarna laat je ‘m afkoelen en is de cup klaar voor gebruik. Als je menstruatiecup stinkt kun je ervoor kiezen om de cup schoon te maken met bijvoorbeeld azijn of zuiveringszout, spoel het dan wel goed af!

Wat vind ik van de menstruatiecup?

Ik had het van tevoren niet verwacht, maar ik ben eigenlijk wel om! En ik blijf de OrganiCup proberen omdat ik het echt de moeite waard vind. Het is zo heerlijk dat je in plaats van om de 4/5 uur je tampon moet verwisselen, even 2 keer per dag moet hurken. Van tevoren was ik heel sceptisch doordat ik best wel wat bezwaren meekreeg online en uit mijn omgeving. Maar ik kan ze nu eigenlijk allemaal wel weerleggen:

Je voelt de menstruatiecup zitten. Nee, had ik niet althans. Ik had echt niet door dat er een menstruatiecup in mij zat en ik denk dat als je de cup wel voelt, je deze misschien niet goed hebt ingebracht.

De menstruatiecup is onhandig, wat als je naar een ander (openbaar) toilet moet? Ik kon de OrganiCup gemakkelijk twaalf uur laten zitten, maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden. Volgens mij bloed ik vrij normaal, maar als je heel hevig bloedt, kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld om de zes uur moet verwisselen. Ik kon het in ieder geval telkens thuis doen en hoefde er overdag niet over na te denken. Maar stel je moet wel ergens anders naar het toilet, dan nog is het een kwestie van hurken, eruit halen, omspoelen en goed je handen wassen. Eigenlijk niet veel anders dan een tampon, behalve het hurk-gedeelte.

Ik ben dus enthousiast over de OrganiCup. Niet alleen omdat het geld scheelt en beter is voor het milieu, maar ook omdat ik geen gekke chemicaliën in mijn vagina stop. Wie weet waar dat allemaal naartoe gaat en wat voor schade het doet. Dus ook al vind je menstruatiecup misschien minder fijn dan een tampon, dan nog is het de overweging echt wel waard. Ja, jij moet even in een minder comfortabele houding, maar je maakt wel echt een verschil voor het milieu, je portemonnee en misschien zelfs je gezondheid.

Ken jij de menstruatiecup al? Deel je ervaringen hieronder! Of stel vragen als je die hebt, ik denk graag met je mee :-)

Check ook mijn blog over de Beppy Cup als je nog een review wilt lezen over een menstruatiecup die weer verschilt van de OrganiCup.

Eén reactie

  1. Echt top ding wat mij betreft. Al kan ie ook echt vol raken als je mega ongesteld bent. En dus doorlekken. Per persoon verschillend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten